Politici in Nederland en de Europese Unie nemen te vaak beslissingen die belangen van ontwikkelingslanden schaden. Dat moet veranderen. Fair Politics wil dat landen niet worden belemmerd, maar de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Country Studies

Twitter

Lezen

The EU Raw Materials Strategy and Mining in Rwanda

Lees hier het volledige Fair Politics rapport over de rol van Europees beleid bij de mijnbouw en grondstoffenhandel in Rwanda. Lees ook het verslag van de presentatie in Den Haag aan Tweede Kamerleden tijdens een bijzondere hoorzitting.

Jasper's Blog

Tijdens zijn onderzoek naar de mijnbouw en grondstoffenhandel in Rwanda heeft Fair Politics onderzoeker Jasper van Teeffelen een blog bijgehouden (in het Engels). Lees hier over zijn ervaringen in Rwanda: van afdalingen in diepe mijnen tot boeiende gesprekken met ministeries.

Speciale gast uit Rwanda Augustin Bida 

Voor de presentatie van het rapport in Brussel en Den Haag hebben we als bijzondere gast Augustin Bida uitgenodigd, secretaris van FECOMIRWA, de Rwandese federatie van artisanale mijnbouwcoöperatieven. Bekijk hier een Fair Politics filmpje over mijnbouw in Rwanda waarin hij vertelt over zijn visie op mijnbouw in zijn land. Lees hier een verslag van een bezoek aan het hoofdkwartier van FECOMIRWA.

Augustin Bida is uitvoerend secretaris van FECOMIRWA, Federation de… Hij weet alles van mijnbouw in Rwanda, en de omstandigheden in artisanale mijnen. Daar werken mijnwerkers, meestal voormalige boeren uit de omgeving, veelal lange dagen onder erbarmelijk omstandigheden tegen lage betaling.

Rwanda, gelegen naast de Democratische Republiek Congo, is een grote exporteur van mineralen zoals coltan en tin, die je onder andere in je mobieltje vindt. Ik bezoek Augustin Bida in het hoofdkwartier van FECOMIRWA, waar de mineralen worden verzameld, verwerkt en uitgevoerd. Hij vertelt me over het werk van FECOMIRWA en de uitdagingen waar zij voor staan. Een van de grote problemen voor FECOMIRWA is een gebrek aan onopgeleid personeel. Augustin: “omdat we te weinig geschoold personeel hebben worden tunnels niet gebouwd volgens gedegen bouwprincipes, waardoor ze te vaak instorten”. Niet alleen is het een probleem voor de veiligheid van de mijnwerkers, ook bij het verwerken van de mineralen lopen ze hier tegen aan.
Doordat ze de mineralen die ze uit de grond halen nauwelijks verder verwerken, exporteren ze een nog ruw product. “Dit kost ons veel geld omdat we ertsen moeten exporteren die nog heel ruw zijn, zo is bij onze tinexport de erts slechts 60% tin, waardoor we 40% rommel exporteren. Daar moeten we echter wel transportkosten over betalen.” Wanneer je zo’n 40 ton per maand uitvoert lopen die kosten snel op. Daarnaast loopt Rwanda hierdoor werk mis, omdat het verwerkingsproces nu in landen als Hong Kong en China plaatsvindt. Geld en economische activiteit die het land goed kan gebruiken.

Een ander punt dat Augustin aankaart is een gebrek aan infrastructuur. Zo is er bij vrijwel alle mijnen geen elektriciteit, waardoor tunnels niet verlicht kunnen worden. Daarnaast kunnen er hierdoor geen waterpompen worden geïnstalleerd, waardoor de mijnwerkers de gewonnen mineralen in de rivier schoon moeten maken. “Dit mag officieel niet, en het vervuilt de rivier.”

Augustin sluit zijn betoog af met een rondleiding door het hoofdkwartier van FECOMIRWA. Hij laat me zien waar de mineralen worden vermalen, en legt me uit hoe het ‘tagging’ systeem werkt. Om aan te tonen dat de door Rwanda uitgevoerde mineralen geen conflictmineralen zijn krijgen alle mineralen een ‘tag’, waarop de herkomst staat. Zo weten afnemers van FECOMIRWA waar de mineralen vandaan komen. Waarom er nog de nodige haken en ogen aan dit systeem zitten, kun je in het Fair Politics onderzoeksrapport lezen!